U naselju Hanifići kod Kotor Varoša danas je prigodnim kulturno-zabavnim programom obilježen Dan škole "1. mart" i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Svečanost je trebala biti održana prije mjesec dana, ali je tada odgođena zbog vremenskih neprilika.

Inače,  radi se o osnovnoj školi u kojoj je 2014. godine uvedena instruktivna nastava zbog nemogućnosti izučavanja nastave na bosanskom jeziku u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Nastava u ovoj školi izvodi se po planu i programu Zeničko-dobojskog kantona.

Vrijedni učenici i nastavnici OŠ "1. mart" danas su pripremili zanimljiv i bogat kulturno-zabavni program, u okviru kojeg su izviodili sevdalinke, recitovali pjesme, te priredili druge igrokaze kojima su na najbolji način obilježili Dan svoje škole i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prisutnima učenicima, roditeljima i gostima, obratio se direktor škole Esad Garić, koji je kazao da uprkos svim problemima 0snovna škola "1.mart" egzistira već četiri godine, te da učenici i roditelji nastavljaju borbu za svoja prava u ovom bh. entitetu.

Prisutnima se obratio i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je ujedno redovan gost u Vrbanjcima i Kotor Varošu. Tom prilikom čestitao je svima koji su učestvovali i radili na pripremi programa.

"Radi se o jednom programu koji je inspiracija za mene, a vjerujem i za sve vas, da nastavimo zajedničku borbu za ostvarivanje svih potpunih prava Bošnjaka na ovom prostoru. Naša je obaveza da nastavimo borbu, i mi ćemo je nastaviti. Vama čestitam na ustrajnosti i odlučnosti, jer se ne borite samo za prava na bosanski jezik za ovih 60 učenika koji ovdje pohađaju nastavu, vi se borite za prava svih Bošnjaka na prostoru ovog entiteta ali i šire. Borite se za pravo na priznavanje našeg bosanskog jezika, i za opstojnost države Bosne i Hercegovine. Nažalost, još uvijek imamo na sceni ljude koji vole poručiti da nema BiH. Dobro bi bilo da dođu ovdje i da vide da ima Bosne i Hercegovine. Također, vole poručiti da će se ova zemlja raspasti, ova zemlja se neće raspasti, samo se mogu raspasti one tvorevine koje su nastale na zločinu, na genocidu, na progonu i na svemu onome što je učinjeno Bošnjacima, odnosno svim nesrbima na području ovog entiteta" istakao je Salkić.

Na kraju svog obraćanja potpredsjednik Salkić pozvao je sve Bošnjake, povratnike u RS, da ostanu zajedno i budu ustrajni u borbi za svoja prava na području bh. entiteta RS.

(Srebrenica.ba/Bportal.ba)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana