Okruglim stolom pod nazivom "Cerska" - Historijska regija" započela je ovogodišnja tradicionalna manifestacija "Dani otpora Cerska“. Učešće u radu okruglog stola uzeli su istaknuti intelektualci sa ovog područja, članovi Islamske zajednice u BiH, kao i predstavnici Bošnjaka u izvršnoj vlasti.

- Cilj nam je najprije da se susrećemo i družimo kako bi se međusobno bolje razumjeli, a glavni akcenat stavljamo na ljude koji su se vratili i žive na regiji Cerske. Zbog toga smo pozvali one ljude za koje mislimo da mogu pomoći našoj zajednici, koja treba da ide putem uspjeha i napretka - kazao je Muamer-ef. Juspović, imam u džematu Cerska dodavši da su "Dani otpora Cerska" prilika da se prisjetimo svih oni koji su svjedočili životu i smrti na poseban način i da njima dugujemo sve ono što imamo danas.

Tokom rada okruglog stola govorilo se o historiji i kulturi Cerske, potom o šehidima koji su svoje živote dali u odbrani Cerske od velikosrpskog agresora, ali i o aktuelnoj situaciji u kojoj se nalazi Bošnjaci povratnici u ovo mjesto. Također, ovom prilikom je istaknuta važnost jačanja džemata i uvezivanje sa svima onima koji mogu pomoći da se život u ovom mjestu popravi. Poseban akcenat je stavljen na ekonomsku održivost i infrastrukturu.

Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta tokom obraćanja je istaknuo da se Bošnjaci ni po koju cijenu ne smiju dijeliti na one koji žive u manjem bh. entitetu, Federaciji BiH i izvan zemlje.

- To je opasna podvala koja nam se servira, a mi radi ličnih sujeta, ili osjećaja veće ili manje vrijednosti, to prihvatamo. Također, pozvao bih sve građane koji vode porijeklo iz Podrinja da svi zajedno radimo na tome da članovi porodica izvade lične dokumente u ovom entitetu. To je mehanizam ogromnog doprinosa onima koji žive ovdje od strane onih koji ne žive ovdje, a na način da učestvuju u izbornom procesu. Na taj način omogućit ćemo veći broj izabranih Bošnjaka u instutucijama vlasti - kazao je Salkić.

Bego-ef. Selimović kazao je da je centar svakog džemata džamija i da je to polazna tačka i orjentir Bošnjacima.

- Naša džamija služit će svrsi samo ako mi postanemo iskreni i ako ostane džamija mjesto za donešenje važnih odluka za sve pore društva. Mi se također moramo organizirati na način da shvatimo da bez materijalne pretpostavke, odnosno članarine, nema kvalitetne duhovne nadgradnje. Organizirani dobro uređeni sistem garantuje očuvanje vjerskog i kulturnog identiteta svake zajednice - istakao je Selimović.

Zlatni ljiljan Murat Avdić kazao je da je u ovom trenutku nabijtiniji ekonomski razvoj ove regije.

- Da bi se pričalo o razvoju mi smo u Cerskoj morali prvo steći neke preduslove. Najprije je bilo potrebno da se obezbijedi putna komunikacija, voda i struja. Sva ova tri sagmenta su urađena na najvišem nivou. Moram također da naglasim da su Cerani u proteklom periodu prikupili blizu 800.000KM i uložili u svoju zajednicu - kazao je Avdić.

Pozvao je predstavnike Bošnjaka u vlasti da u narednom periodu pruže maksimalne napore i da ulože više truda i rada na ekonomskom planu.

- Bio bi sretan da se aktiviraju na polju projekata pa makar jedan čovjek da dobije stalo zaposlenje. Naši političari to zasigurno mogu sa svojim znanjem i autoritetom - dodao je Avdić.

Na kraju diskusije doneseno je nekoliko zaključaka. Prisutni su se složili da ovakve skupove treba organizatirati najmanje dva puta godišnje, a sve sa ciljem upoznavanja sa trenutnom situacijom u Cerskoj. Također je rečeno da se treba izgraditi strategija s ciljem ekonomskog razvoja kako bi ljudi ostali i opstali na ovim prostorima. Na kraju, istaknuta je i važna uloga dijaspore, odnosno naših građana sa privremenim boravkom u inostranstvu. Kako je rečeni, oni također treba da se uvežu sa povratnicima i da svi skupa prepoznamo i pomognemo rješavanje problema u Cerskoj.

Dani otpora Cerske nastavalju se danas, a planirano je učenje Jasina, dove, kao i održavanje historijskog časa na spomen obilježju šehidima ovog mjesta. Biće održan i malonogometni turnir na školskom poligonu. Također, u džamiji u Skugrićima biće promovisana knjiga poslije akšam namaza.

U nedjelju, 08. aprila, održat će se tradicionalno narodno veselje na koje su svi dobro došli. Istog dana, poslije akšam namaza, u džamiji u Rovašima biće održano prigodno predavanje.

(Srtebrenica.ba/Tuzlarije.net)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana