Pravda mora biti zadovoljena zbog žrtava - ukazao je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, koji je s grupom studenata i profesora Univerziteta u Tuzli posjetio memorijalne centre Veljaci u Bratuncu i Potočari u Srebrenici.

Salkić je zahvalio studentima i profesorima što uporno rade na njegovanju sjećanja na najveće zločine, koji su počinjeni tokom genocida i agresije na Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Usprkos svemu, naše opredjeljenje je tolerancija i suživot sa našim komšijama. Naše opredjeljenje je traganje za istinom i pravdom. Istina nam treba radi budućih generacija, a pravda radi kažnjavanja zločinaca. Pravda nam treba i zbog nas preživjelih, zbog porodica ubijenih i zbog svjetske historije, koja će jasno i zauvijek zabilježiti ko je zločinac, a ko žrtva - kazao je Salkić.

Pozvao je studente i profesore da se posvete istraživanju ratnih zločina koji su počinjeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

-Vlada bh. entiteta RS i predsjednik ovog entiteta podržavaju historijski projekt Srebrenica, čiji je cilj negiranje genocida nad Bošnjacima. Vlada ovog entiteta i drugi politički predstavnici u entitetskoj vlasti, potpomognuti političkim funkcionerima iz Srbije, negiranjem sudski dokazanog i presuđenog genocida nad Bošnjacima, vrijeđanjem žrtava, odlikovanjem i veličanjem ratnih zločinaca, provodi završnu fazu genocida. Protiv ovakvih pojava i procesa, vi se možete boriti vašim diplomskim, magistarskim i doktorskim radovima. Istinom i znanjem koje ćete širiti u svijetu borite se protiv negiranja genocida. Pozivam vas da se zarad istine i budućnosti novih generacija pozabavite ovim temama - istakao je potpredsjednik Salkić.

(Srebrenica.ba)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana