Srebrenica je sve do agresije na Bosnu i Hercegovinu bila okosnica razvoja turizma u regiji Istočne Bosne. Mineralni i ljekoviti izvori Banje Guber, lovište Sušica, jezero Perućac i drugi lokaliteti mamili su veliki broj turista. Do 1992. godine, u ljetnim mjesecima, ovdje je svakodnevno boravilo oko 2.000 turista. Oni su pretežno koristili usluge Banje Guber i zdravstveni turizam bio je izuzetno razvijen. 

Turističke organizacije Srebrenice posljednjih godina je bilježila nivo posjeta koji je prelazio 10.000 turista na nivou godine. Taj broj je mnogo puta manji nego što je bilo u prijeratnom periodu, ali zahvaljujući potencijalima koje ovo podneblje posjeduje, otvaraju se dobre mogućnosti za razvoj turizma u Srebrenici. Turisti koji danas dolaze ovdje uglavnom ostaju jedan dan. Najviše je onih koji dolaze u okviru "black tourism" tura u posjetu Memorijalnom centru. Taj broj ne ulazi u zvaničnu evidenciju posjeta Srebrebrenici, jer još uvijek se ove posjete u našoj percepciji ne smatraju turističkim posjetama. Međutim, kako se turizam zasniva na putovanjima i potrošnji, to se i ove posjete mogu tretirati, kao i svuda u svijetu kao turističke. pored toga, nrojnim turistima su primamljivi rijeka Drina i splavarenje jezerom Perućac, odnosno kanjonom rijeke Drine. Brodom se od naselja Oštrika i Klotjevac može doploviti jezerom do Višegradske ćuprije. U Srebrenici se razvija i dobra ponuda za lovni turizam i ribolov.

Općina Srebrenica još uvijek nema adekvatnu strategiju razvoja turizma, ali je ovoj privrednoj grani dat poseban akcent. Započeta rekonstrukicija Banje Guber naišla je na određene probleme, tako da je još uvijek neizvjesno kada će ovi kapaciteti biti na raspolaganju. U gradu je sagrađen Motel "Alić", ali je opšti dojam da se nije mnogo uradilo na stvaranju atraktivne turističke ponude. 

U posljednje vrijeme turiste posebno interesuje Zavičajni muzej i stalna arehološka postavka, te rezultati iskopavanja Rimskog grada Municipuma Malverziatiuma u Skelanima. Oko 2.000 posjeta bilježi se na nivou godine. Također, atraktivna je izložba „Osaćanski neimari - tradiconalno graditeljstvo ovog kraja" u Zavičajnom muzeju Srebrenice.

Međutim, višestruko veća posjeta bilježi se Muzeju genocida u Fabrici akumulatora. 

Kada sve ove informacije uzmemo u obzir, jasno je da Srebrenica ima dobre potencijale za razvoj turizma, ali da se ovoj grani privrede treba pristupiti strateški i sistematično, te na regionalnom principu kreirati turističku ponudu.

Popularno