Međunarodni forum solidarnosti Emmaus na području opština Srebrenica i Bratunac realizuje projekat "Ljubav za majke Srebrenice", koji je jedan u nizu projekata koje ova organizacija realizuje u Podrinju.

Kako je navedeno, u okviru projekta se organizuju se radionice pletenja za majke Srebrenice, kako bi im se barem na neki način promijenila svakodnevnica.

-Ovo im je prilika da se upoznaju, druže, steknu bliskost i podijele svoj bol, te da negativnu energiju preusmjere u stvaranje nečeg korisnog. Primarni cilj kreativne radionice jeste psihoterapija i socijalizacija korisnica, navode iz ove organizacije.

Radionici prisustvuju 22 žene, od kojih je 18 korisnica projekta "Ljubav za majke Srebrenice", a ostale četiri su iz lokalne zajednice.

Radionica se odvija jednom mjesečno u dvije grupe, te svaka grupa ima svog lidera, odnosno majku, koja ih dodatno podučava i zadužena je da proizvodi budu uspješno završeni.

-Proizvod koji naprave svojim rukama daje im motivaciju za dalje, time se dive same sebi, te raste im samopouzdanje znajući da mogu doprinijeti zajednici, navode iz Emmausa.

(Srebrenica.ba)

Popularno