U galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli večeras je otvorena izložba fotoportreta  “Žene, živo srce Srebrenice”.

Fotoportreti obuhvaćeni ovom izložbom snimani su tokom proteklih 18 godina na protestnim šetnjama u Tuzli, koje su organizovale žene Srebrenice tražeći pravdu za svoje ubijene. Svaka žena ima svoju historiju i u njoj svoje drage i najdraže. Sa svakog lica pred nama govori, gleda Srebrenica. I svako lice ima, ovdje nevidljivu, pozadinu: porodicu iz koje je istrgnut život šehida.

Organizatori Izložbe su Magazin za ženu i porodicu Bosanska Sumejja, Udruženje Sumejja u Bosni i Hercegovini, Udruženje “Žene Srebrenice” Tuzla, Odjel za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Izložbu je otvorila Hajra Ćatić, iz Udruženja ''Žene Srebrenice'' koja je tom prilikom istakla kako je dirnuta Izložbom koju je pripremila Sumejja.

"Želim im se zahvaliti na ovome što su večeras pripremile. Mnoge od ovih majki sa fotografija nisu više među nama. Mnoge od njih su bolesne i ne mogu više da dolaze na proteste. Na ovaj način ostat će trag da se podsjećamo na njih" kazala je Ćatić.

Amina Đulović, iz Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog, kazala je kako je ovaj Odjel već nekoliko godina prisutan svakog 11. u mjesecu na mirnim protestima Udruženja "Žena Srebrenice".

"Organizuje se dolazak iz 23 grada, odnosno sa područja Tuzlanskog i Posavskog kantona, kao i sa područja Distrikta Brčko i dijela bh. entiteta RS. To je naša podrška ovim ženama. Ako one imaju snage svakog 11. da podsjećaju na ono što se desilo, i da sve nas upozoravaju da to ne zaboravimo, onda je naša podrška najmanje što mi možemo učiniti. I ova Izložba je jedan on načina da damo podršku, da podsjetimo na njihovu borbu i da im uvijek budemo pri ruci" istakla je Đulović, dodajući kako Magazin za ženu i porodicu Bosanska Sumejja već 18 godina izdaje svoj časopis, i od prvog broja na drugoj stranici našla se jedna od fotografija sa mirne šetnje.

"U svakom broju bio je jedan od portreta žena, majki, supruga, kćerki iz Srebrenice. Ti portreti su nastajali tokom mirne šetnje. Nekoliko godina su te fotografije bile bez opisa, ali smo se odlučile da uz fotografije bude i nekoliko rečenica o tim hrabrim Srebreničankama".

Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice" naglasila je kako je otvaranje Izložbe " fotoportreta “Žene, živo srce Srebrenice” jako važno, te se također zahvalila Bosanskoj Sumejji.

"Svih ovih 18 godina, otkako mi organizujemo  mirne proteste oni nas redovno prate, i u svakom listu odvojena je jedna strana za lik naše majke, sestre i supruge. Važno je da se ovo nikada ne zaboravi. Uzet ću primjer majke Zildžić Hanife koja više nije među nama, ali njena fotografija govori koliko je uporna bila u tome da dođe na te proteste. Nije potreban govor, ove fotografije dovoljno govore o svemu, o tugi i bolu koji sa sobom nosi svaka ova majka, sestra i supruga" kazala je Begović.

Na otvorenju izložbe se obratio i Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, a prisustvovali su i Damir ef. Peštalić, glavni srebrenički imam, Alija Tabaković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica i Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Srebrenice.

(Srebrenica.ba)

 

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana